Taxus

Taxus

Taxus-Baccata

De Taxus is een veelgebruikte haagplant die in allerlei vormen te gebruiken is. Hiervan is de toepassing haag de meest gebruikte. Het voordeel van de Taxus haagplant is dat hij wintergroen is en winterhard is. Hierdoor bent u het gehele jaar gegarandeerd van uw privacy. Bij Groenblijvendehaag.nl zijn er verschillende soorten beschikbaar, zo is de taxus ‘Baccata’ een van de meest bekende in zijn soort. In het najaar krijgt deze net als de taxus ‘Media Hicksii’ rode bessen. De Taxus media 'Hillii' is de mannelijke variant van de Hicksii, deze krijgt geen rode bessen.


Taxus Soorten

Populaire Taxus hagen

Soorten groenblijvende taxus hagen

Bij Groenblijvendehaag.nl kunt u verschillende taxus hagen bestellen. De bekendste taxus soort is de Taxus ‘Baccata’ Dit is ook de meest sterke variant en kan voor zowel klein smalle als brede hogen groenblijvende hagen gebruikt worden. Ook is deze soort sterk bestand tegen invloeden van buitenaf zoals zon temperatuur en wind. Ook is deze taxus soort in staat om goed gezond te blijven.

De wintergroene taxus media als groenblijvende haag in uw tuin

Na de taxus ‘Baccata’ zijn de taxus media ‘Hicksii’ en de taxus media ‘Hilli’ de meest gebruikte soorten in Nederland. De Hicksii is de vrouwelijke en vruchtdragende variant. De ‘Hilli’ blijft altijd het zelfde groen en in het najaar geen rode bessen. De eigenschappen van de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’ is dat deze veel breder groeit dan de ‘Baccata of de ‘Hilli’ . Kortom taxus hagen zijn prachtig voor iedere tuin op ieder gewenste grootte.

Eigenschappen taxus hagen

 

GROEISNELHEID

De groeisnelheid van taxus hagen ligt tussen de 20 en de 35 centimeter per jaar. Dit ligt behoorlijk aan de leeftijd van de taxus haag en de standplaats. Is de plaats optimaal zoals zon/water dan kan de taxushaag behoorlijk hard groeien. De uiteindelijke hoogte van de taxus is bijna onbeperkt en kan wel 6 meter worden. Meestal worden ze lager gehouden wat namelijk heel goed kan met taxussen

 

WINTERHARD/WINTERGROEN

Taxus hagen zijn goed bestand tegen de vorst. Ook hele strenge winters kunnen ze doorstaan. De naalden van de taxus hagen zullen de hele winter groen blijven. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat uw tuin het hele jaar groen blijft en goed beschut bent tegen inkijk en wind.

 

STANDPLAATS

De standplaats van de taxus is humusrijke grond. Zowel zandgrond als veengrond is geschikt voor de taxus haag. Als u op de klei zit is het verstandig om een sleuf te graven in plaats van gaten. Deze volledige sleuf te vullen met humusrijke aarde en vervolgens hier de taxus haag in te planten.

zicht DICHTHEID

Taxus hagen hebben de eigenschap dat ze zeer dicht groeien. Hierdoor zullen omstanders er niet doorheen kunnen kijken en bij een bepaalde hoogte er dus ook niet overheen kunnen kijken. Taxus hagen zijn dus uitermate geschikt als u graag uw privacy wilt waarborgen. Ook zorgen taxus hagen voor beschutting, zodat u lekker uit de wind kunt blijven zitten in de zon bij het zwembad of met een lekker drankje erbij.

BODEMVOCHTIGHEID

De taxus hagen kunnen goed voor zichzelf zorgen voor wat betreft de watervoorziening. Het is na het planten aan te raden om de komende weken (als het droog is) water te geven. Dit na 1 jaar zal de taxus hier zichzelf in kunnen redden. Uiteraard is het verstandig om in extreme omstandigheden zoals hittegolven de staat van uw taxus haag te controleren of even contact met ons op te nemen.

Taxus haag planten

Planten van taxus hagen kan in zowel zand/klei/veen. Let op bij kleigrond dat u niet rechtstreeks in enkel klei plant, maar dat u een sleuf graaft en deze vult met humusrijke aarde. Zoals bijvoorbeeld een turfmengsel of bemeste tuinaarde. U kunt de taxus hagen het gehele jaar door planten. Afhankelijk van de tijd in het jaar zullen ze met pot of kluit geleverd worden.

PLANTAFSTAND

De plantafstand van taxus hagen is verschillend per maat. Hoe hoger de taxus, des te minder er op een strekkende meter gaan. Bij onze producten staat aangegeven hoeveel taxus planten u nodig heeft om een dichte haag te creeëren. Meer is dus niet nodig om het geheel nog dichter te maken. Minder kan wel, als u het wat langer de tijd wilt geven om een dichte haag te creëren

Onderhoudsinstructies taxus haag

Het onderhoud van de taxus haag is eenvoudig. Als uw taxus haag op de juiste maat gegroeid is en u wilt uw taxus haag op deze hoogte houden, dan is het aan te raden om eens per jaar te snoeien. We hebben een aantal dingen onder elkaar gezet wat u kunt doen aan onderhoud.

BEWATERING

Taxus hagen kunnen goed tegen droogte en warmte. Als de haag volwassen is zult u merken dat bewateren alleen nodig is in extreme omstandigheden. Als de haag net aangeplant is, is het verstandig om het eerste seizoen te zorgen voor voldoende bewatering zodat uw taxus haag wortel kan schieten. Verdere bewatering is alleen nodig in uitzonderlijk droge omstandigheden, denk hierbij aan een hittegolf of een hele droge plek in uw tuin. De meest eenvoudige manier van bewateren is door er een druppelslang onder te leggen. Hierdoor kunt u zelf doorgaan met uw werkzaamheden en zal er bij alle taxus struiken evenveel water belanden rechtstreeks op de plek waar het zijn moet.

 

BESCHERMING

Taxus soorten hebben sterke eigenschappen waardoor weer, wind, ziekten of schimmels weinig tot geen grip kunnen krijgen op uw taxus haag. Hierdoor is specifieke bescherming dus niet nodig.

 

SNOEIEN

Een taxus laat zich makkelijk snoeien. Wist u dat er allerlei vormen gesnoeid kunnen worden van taxussen. Taxus hagen verdragen sterke snoei. Hierdoor zult u niet snel te veel weg halen. 1 snoeibeurt in het hele vroege voorjaar is voldoende. Bij voorkeur kunt u het beste snoeien op een grijze dag. Hierdoor zullen de onderliggende naaldjes niet gelijk blootgesteld worden aan fel zonlicht.

VOEDING

Na de winter is de periode om uw planten te bemesten. Zo ook uw taxus haag. U kunt zowel organische als gecoate meststoffen gebruiken. Organische meststoffen worden snel opgenomen en u ziet snel resultaat. Gecoate meststoffen hebben een langdurige werking. Van een maand of 2-3 tot meer dan een half jaar. Afhankelijk van de meststof die u kiest. Bij groenblijvendehaag.nl kunt u verschillende meststoffen bestellen, zowel gecoate als organische. Ook kunt u ons een berichtje doen als u niet helemaal zeker weet welke mest u op dit moment kunt gebruiken.

 

Taxus haag kopen bij Groenblijvendehaag.nl

Afhankelijk van de tijd in het jaar leveren wij onze groenblijvende taxushagen in pot of met kluit. Ook een kant-en-klaar haag behoort tot de mogelijkheden. Transport wordt in 80% van de gevallen met eigen vervoer gedaan. Hierdoor zijn we flexibel om leverdata af te spreken. Ook hoeft u niet perse thuis te zijn bij de levering.

groenblijvende HAAGPLANTEN MET KLUIT GELEVERD

De Haagplanten die met kluit geleverd worden worden inclusief acryl of jute gaaslap geleverd. Behalve bij Rhododendrons deze hebben vaste kluiten. Planten met kluit kunnen tot de temperatuur van 8 graden of lager bijna onbeperkt boven de grond blijven staan. De sapstroom staat dan stil en zal dan niet veel voeding nodig hebben. In het voorjaar als het warmer is, is het verstandig om de planten op een beschut plekje te laten staan mochten ze nog even niet gepland worden. Het verstandigst is het om ze zo snel mogelijk te planten en voldoende water toe te voegen.

GELEVERD IN POT

Groenblijvendehaag.nl levert ook planten af in pot. Deze kunnen langer boven de grond blijven staan mits u ze natuurlijk wel zo nu en dan water geeft. Afhankelijk van het seizoen levert Groenblijvendehaag.nl de planten af in pot of kluit. Dit heeft verder geen invloed op de grootte of kwaliteit van de struik