Laurierhaag

(Prunus)

laurierhaag

Laurierstruiken zijn de perfecte oplossing voor een betaalbare zichtdichte wintergroene afscheiding. Laurieren zijn sterke struiken die strenge vorst kunnen doorstaan. Zelfs temperaturen tot -20 kunnen de meeste lauriersoorten doorstaan. De meest populaire lauriersoorten vind u in onze winkel en deze zijn in verschillende maten in zowel pot als kluit te verkrijgen.

 

De Portugese Laurier is de meest gewilde soort van dit moment. Deze geeft dan ook een luxe uitstraling door de compacte groei met rode uitlopers en bladvorm. De Rotundifolia en de Novita zijn qua struik bijna het zelfde, en zijn ook zeer gewild. Laurier Reynaanii is wat minder bekend, maar door zijn unieke bladvorm wordt deze ook vaak toegepast.


Laurier soorten

Populaire Laurier hagen

Soorten groenblijvende Laurier hagen

Er zijn verschillende soorten Laurieren met verschillende eigenschappen. 1 groot overeenkomst hebben ze is dat ze allemaal als groenblijvende haag gebruikt kunnen worden. Er zijn behoorlijk wat soorten Laurier op de markt. Hieruit hebben wij de meest populaire en Holland-proof soorten geselecteerd. Op een rijtje zijn dat de volgende soorten:

Groeisnelheid

De soorten  groenblijvende haaglaurieren die Groenblijvendehaag.nl in het assortiment heeft zijn over het algemeen snelgroeiende haagplanten. De gemiddelde groeisnelheid ligt tussen de 30 en 40 centimeter per jaar in goede omstandigheden. De uitzondering op deze groeisnelheid is de Laurier 'Otto Luyken' Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' deze groeit maximaal 25 centimeter perjaar. Deze groeit wat meer in de breedte dan in de hoogte. Laurier 'Genolia' daarentegen neemt slechts 5-10 centimeter toe per jaar in de breedte en bijna 50cm per jaar in de hoogte.

 

zichtdicht

Laurhierhagen zijn over het algemeen zicht dicht. Dit houd in dat deze struiken privacy garanderen en een knusse natuurlijke afscheiding geven. Door deze dichtheid bent u niet alleen gegarandeert van uw privacy, maar ook beschutting tegen harde wind. Ook ongewenste bezoekers houd de Laurierhaag dankzij zijn hoge dichtheid tegen. De plantafstanden die Groenblijvendehaag.nl aangeeft zijn voldoende voor een gelijk dichte haag. Dit moet nog wel even naar elkaar settelen, maar is loop dicht.

 

Groenblijvend (ook in de winter)

Alle laurier soorten zijn wintervast en wintergroen. Hierdoor heeft u het gele jaar een mooie groen bebladerde tuin zonder veel bladval in de herfst. Doordat ze wintervast zijn, zijn ze dus bijna op iedere plaats te gebruiken.

 

Standplaats

Laurierhagen zijn zeer tolerant. Dit houd in dat deze hagen op bijna iedere standplaats aanslaat en gedijd. De Laurier  doet het goed in schaduwrijke plaatsen, maar ook in zon overgoten plekken. Het beste is om de bestaande grond wat aan te mengen met tuinturf. Dit zorgt voor een lichte verzuring van de bodem en een mooie toevoeging van organische stoffen. 

 

Planten van de Prunus laurocerasus lauriersoorten

Laurierhagen zijn het gehele jaar door te planten. Afhankelijk van de tijd van het jaar levert Groenblijvendehaag.nl de Laurieren af als pot of kluit. Dit heeft geen invloed op de grootte of de kwaliteit van de Laurierplanten. Let op dat de Laurierplanten niet te diep geplant worden. De bovenkant van de kluit mag gelijk zijn met het maaiveld of slechts een paar centimeter daaronder. Te diep planten is slecht voor de onderstam wat uitval kan veroorzaken. Voor een optimaal resultaat kunt u het beste wat tuinturf toevoegen in het aanplant gat. Dit zorgt voor een licht verzuring en een toevoeging van organisch materiaal.

Plantafstand

Om gelijk een dicht resultaat te behalen kunt u het beste de opgegeven plantafstanden hanteren zoals aangegeven staat bij iedere soort en maat van de Laurier. Hierdoor creeert u gelijk een mooie dichte haag. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om minder planten per strekkende meter aan te houden. U dient dan wel rekening te houden dat de dichtgroei termijn wat langer is. Hoe hoger de Laurier is die u besteld, des te minder planten gaan er op een strekkende meter.

Onderhoud van uw Laurier haag

Laurierhagen behoeven weinig onderhoud. De struiken zijn per stuk tolerant aan bijna alle bodems. Onderling tussen de soorten zijn er wel kleine verschillen. Dit kan een verschil geven in groeiwijze.

 

groenblijvende Laurier haag water geven

Nadat de laurierhaag is aangeplant is het goed om flink water te geven en dit met enige regelmaat te herhalen. De meest eenvoudige manier is om er een druppelslang door te leggen. Hierdoor krijgen alle planten evenveel water en komt het gelijk op de plek waar het water zijn moet. Ook neemt dit voor u zelf een stuk minder tijd in beslag.

 

Bescherming

De meeste lauriersoorten zijn van nature behoorlijk sterk en zal als een volwassen haag weinig bescherming nodig hebben. Wat voor de Portugese Laurier wel geld, is een continue blootstelling aan koude oostenwind. Dit kan bladschade veroorzaken. Ook de Prunus Laurocerasus Rotundifolia is gebaat bij enige bescherming van koude wind en felle zon.

 

Snoeien van de laurier

De meeste lauriersoorten groeien behoorlijk snel en als u uw haag op de gewenste hoogte/breedte heeft is het aan te raden om de haag 2 keer per jaar te sneoeien. Dit kan gewoon met de electrische lange heggenschaar gebeuren. Te diep insnoeien zult u niet te snel doen om dat de Lauriersoorten terugsnoei op het hout verdraag en daarna gewoon weer opnieuw uitloopt.

 

Voeding

Laurieren zijn sterke niet veeleisende haagplanten. Zonder extra voeding blijven ze bijna altijd mooi. Het beste moment om bij te mesten is na de koude wintermaanden. Per jaargetijde hebben wij de juiste mest  op voorraad deze kunt u bijbestellen indien nodig. Goede voeding bevorderd de groei en weerstand van uw laurierhaag aanzienlijk

 

Laurier kopen bij Groenblijvendehaag.nl

Groenblijvendehaag.nl levert planten die te allen tijde voldoet aan uw verwachtingen. In ons assortiment kunt u kiezen voor een levering met pot, een levering met kluit en een levering in de vorm van een kant-en-klare haag.

 

groenblijvende HAAGPLANTEN MET KLUIT GELEVERD

De Haagplanten die met kluit geleverd worden worden inclusief acryl of jute gaaslap geleverd. Behalve bij Rhododendrons deze hebben vaste kluiten. Planten met kluit kunnen tot de temperatuur van 8 graden of lager bijna onbeperkt boven de grond blijven staan. De sapstroom staat dan stil en zal dan niet veel voeding nodig hebben. In het voorjaar als het warmer is, is het verstandig om de planten op een beschut plekje te laten staan mochten ze nog even niet gepland worden. Het verstandigst is het om ze zo snel mogelijk te planten en voldoende water toe te voegen.

GELEVERD IN POT

Groenblijvendehaag.nl levert ook planten af in pot. Deze kunnen langer boven de grond blijven staan mits u ze natuurlijk wel zo nu en dan water geeft. Afhankelijk van het seizoen levert Groenblijvendehaag.nl de planten af in pot of kluit. Dit heeft verder geen invloed op de grootte of kwaliteit van de struik